2013. február 18., hétfő

Kürtöskalács

Kürtöskalács

A család nagyon szereti ezt a finomságot, és hogy Vince se maradjon ki a jóból, ezért kikísérleteztem egy GM változatot is. Az első próbálkozásnál "lefolyt" a tészta sülés közben a formáról, de másodjára már sikerült eltalálni az optimális állagú tésztát! :) Vincunak nagyon ízlik, ma is azt vitt tízóraira az oviba. :D




Hozzávalók (3 db lesz belőle):
  • 100 g Schar Mix B lisztkeverék
  • 250 g Alfa-Mix lisztkeverék
  • 6-8 g Fiber Husk
  • 50 g cukor
  • 220 ml tej
  • 20 g friss élesztő
  • 50 g olvasztott vaj
  • 2 tojássárgája

Elkészítés:

A tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd mindent összedolgozunk a robotgép dagasztókarjával kb. 10 perc alatt.
Kicsit pihentetjük a tésztát, addig elkészítjük a sütőformákat. Konyhai papírtörlő gurigákat betekertem alufóliával, nálam ez volt a forma. :)
Ha végeztünk a formákkal, akkor a tésztát 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, ezután pizzavágóval 2 cm széles sávokra vágjuk.
A formákat bekenjük olvasztott vajjal, és így tekerjük fel rá a tésztacsíkokat. Ha végezetünk, a feltekert tésztát is bekenjük olvasztott vajjal, majd meghempergetjük kristálycukorban.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kalácsokat, és grillfokozaton megsütjük őket. Ez konkrétan úgy történik, hogy kb. 1,5-2 percenként fordítunk egyet a kalácsokon, hogy mindenhol szépen megbarnujon. Természetesen ez sütőtől függ, ezért azt javaslom, hogy inkább tartsuk folyamatosan szemmel, nehogy odagjen.
Ha megsültek, ízlés szerint megszórjuk kókuszreszelékkel, vagy kakaóval, dióval, stb...

Tapasztalat:

Érdemes egy kicsit kézzel rászorítani a formára a tésztát feltekerés után, hengergetéssel ugyanis inkább leeseik a formáról...


5 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki!!! Ügyes vagy! :) Ki fogom egyszer próbálni, ez biztos! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszike! :) Szerintem ha kipróbálod, nem fogsz benne csalódni! :)

    VálaszTörlés
  3. Ha kihagyom a Fiber Husk-ot elkészíhetőek a receptek? Vagy lehet helyettesíteni valamivel? (Például hajdnaliszttel.) Nekem nincs Fiber Husk-om, és itt nem is lehet kapni. Előre is köszönöm válaszod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szió!
      A gluténmentes alapanyagok 90%-át innen rendelem: http://lisztnix.hu/shop
      Itt lehet kapni Fiber Husk-ot is, ami egy rostgazdag sütőadalék. Nem hallottam még arról, hogy helyettesíthető lenne, persze ha nincs kéznél, akkor ki is lehet hagyni a tésztából, de akkor csökkenteni kell a foyladékot kb. 0,5-1 dl-rel. Azért jó egyébként használni, mert sok folyadékot megköt, jobb lesz dolgozni a tésztával, és nem lesz olyan morzsalékos, száraz pl. a kenyér.Remélem tudtam segíteni! Ha további kérdéseid vannak, írj nyugodtan az e-mail címemre: fjhelga@gmail.com
      Szép napot! Helga

      Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés