2012. október 18., csütörtök

Torták

Gluténmentes torták








Piskóta 26 cm-es  formához:

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 12 dkg rizsliszt
  • 6 dkg étkezési keményítő
  • 18 dkg cukor (lehet kevesebb is)
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 2 ek olaj/ olvasztott vaj
Elkészítés:
A tojásokat egészben felverjük habosra, kanalanként beletesszük a cukrot, majd az olvasztott zsiradékot, végül a szódabikarbónával, keményítővel összekevert rizslisztet.

A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, de rögtön le is vesszük a hőfokot 180-ra. A későbbiekben én még lejjebb szoktam venni a hőt, fokozatosan 160 fokig, és ezért kicsit tovább sütöm.
Kb. 35-40 perc alatt sül így meg, de sütője válogatja. :)
Ha kisült, a formával együtt tegyük rácsra, hogy kihűljön kicsit, majd óvatosan lazítsuk meg a szélét, végül vegyük ki a formából, és húzzuk le róla a papírt.

Alapkrém, ahogy Anyukámtól tanultam:
25 dkg rámát habosra kavarunk 25 dkg cukorral.
2,5 dl tejből és 1 csomag vaníliás pudingból készítsünk sűrű masszát. Folyamatos kevergetés mellett hűtsük ki, majd keverjük össze a cukros rámával.
Ezután ízesíthetjük Szerencsi kakaóporral, vagy darált dióval. :)



2 megjegyzés: